NEREDE O ESKİ HAMAM EĞLENCELERİ / Mehmet İNCİALAN

NEREDE O ESKİ HAMAM EĞLENCELERİ / Mehmet İNCİALAN
.....Eski mahallelerimizeki toprak damlı evlerimizde banyo olarak yüklük veya çağ kullanılırdı. Yatak, yorgan, minder ve yastıkların konduğu bu yer yıkandığımızda çağ, tahta üzerine eşyalar dizildiğinde ise yüklük olurdu.
.....Tabii o günün şartlarında vücutta biriken kirleri temizleyebilmek için sıcacık hamama gidilir, terleme odası veya göbek taşı üzerinde terlenip kirler yumuşatılır ve üstüne de özenle kese atılırdı.
.....Çocukluğumda annemle birlikte gittiğimiz hamamlardan aklımda çok net olarak kalanlar, göbek taşındaki eğlence, yenen dolmalar, yaprak sarmalar ve piyazlarla saatlerce süren hamam sefasıdır.
.....Hamama öyle yalnız gidilmez. Koskoca bir sokak anlaşılır ve tüm hanımlarla çocuklar aynı gün gürültü patırtı içinde gidilirdi. Tef, dümbelek olmazsa olmazdı. Ne güzel tef ve dümbelek çalan kadınlar vardı... Türküler, şarkılar ve oyun havalarıyla hamam inlerdi. Kadınlar gözlerine kestirdikleri gelin adayının vücudundaki durumu burada gözlemlerdi. Yara izi , yanık izi filan gibi. Kadınlar arasında su savaşları başladığında herkes çocuklar gibi şen olup birbirine su fırlatırdı. Tıpkı iki devreli maç gibi mola verilir ve hazırlanan nefis yemekler yenirdi. Daha sonra yıkanmanın ikinci faslı başlardı. İkindi sonu çıkılan hamamdan herkesin yemek telaşıyla ve bir sonraki hamamın hayaliyle eve dönülürdü.
.....Hele bir gelin hamamı yapılırdı ki evlere şenlik. Hamam kiralanır, misafirlere davet çıkarılırken birer kalp ta Hacı Şakir sabunu verilirdi. Bir mahalle kadını allanıp pullanır, takar takıştırır ve kalabalık gruplar halinde hamama gidilrdi. Kızlar kendilerini kaynana adaylarına göstermek için çırpınırdı.
.....Aşağıda son halinin resmini gördüğünüz Caferbey hamamının meşhur natırı vardı. Ağızlığına taktığı sigara ile hükümet pozları takınır ve asayişi sağlardı. Ve bu natır hanımın her erkek çocuğu için annesine söylediği o meşhur söz ile hamam sefam sona erdi. '' Hanım , bari bunun babasını da getirseydin.''
.....Uzun zaman aşevi olarak kullanılan Atpazarındaki Caferbey hamamı galiba hatıralarımla ve pek çok Kayseri'li nin hatıralarıyla '' Eşhedüenla'' yı çekmek üzere.
....Şimdi hamam kültürü maalesef pek kalmadı. Eski o güzelim hamamların çoğu yıkıldı. Tüm evlerde modern banyo var fakat hamam kadar zevk vermiyor ve kir çıkarmıyor. Ben şahsen arada bir de olsa hamama gidilmesi taraftarıyım.

Yorumlar

resul dursun dedi ki…
vay be bende bir zamanlar o mahlede oturdum