Kayseri Fotoğraf Kulübü / Kayseri Fotoğrafları / Talas Kuruköprü



TALAS KURUKÖPRÜ “İMDAT” DİYOR 
Talas ilçesinin Kuruköprü köyü adını kuruyan bir dere üzerinde bulunan Roma döneminden kalma kuru bir köprüden almış olmalıdır. Lakin “kuru köprü” deyip de geçmeyin. Bu öyle bir köprü ki şöyle 10 metreyi çoktan aşmış yüksekliği ile, 100 metreyi de geçen uzunluğu ile devasa bir köprü ile karşı karşıyayız. 
Köyde anlatıldığına göre, buradaki dereden yıllardır sel suları gelmekteymiş. Bu köprü de sel sularına maruz kalan bu dere yatağının üzerine yapılmış. Bu çerçeveden bakılırsa belki su kemeri de denebilir. Köprünün, biri oldukça sivri, diğerleri daha yuvarlak olan 13 tane kemeri var.
Rivayet odur ki Selçuklu döneminde kemer araları doldurularak zamanla su bendi haline getirilmiş.
Yapının kemerlerinden biri yıkıldığı için köprü ikiye bölünmüş vaziyettedir. Köprüde Kayseri bölgesi taşçılarının çok iyi bildiği yonu taşlarını hemen fark ediyoruz. Lakin bu yapıda devasa molozların da kullanılmış olduğunu görüyoruz ki bu da çok ilginç geldi bana. Sanat tarihçilerimizin ve mimarlarımızın bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. Batıda ise ayakları takviyeli bir büyük kemer var ve oldukça sivri bu kemerin bugüne kadar ayakta kalması bence büyük şanstır.
Eski köprü ile yeni köprüyü yan yana sunduğum bu fotoğrafa dikkatlice bakmanızı arzu ederim.
Kemerler üzerinde boydan boya uzanan su kanalının yarım olan yan duvarları çoğu yerde yıkılmıştır. Kuzey cephesi takviyelidir. Köprünün batı tarafındaki bir kısım yerleri yıkıktır.
Eğer böyle bir köprü ecnebi bir ülkede olsaydı, sanırım restore edilmek gibi bir derdi olmadığı gibi, adına etkinlikler düzenlenir ve fotoğrafları boy boy afişlerde, davetiyelerde, broşürlerde yer alırdı.
Kayseri’de ilgili insanların bu köprüyü yıkılmaktan kurtarmalarını diliyorum. Tarihi Kentler Birliği Başkanı olan Belediye Başkanımızın bu konuya el atmasını arzu ederim. Sayın Valimizin Kayseri’ye çok yakın olan bu köprüyü ziyaret ederek durumu yerinde görmelerini dilerim. Talas’ın Roma döneminden kalma bu devasa Kuruköprü’sünün tarihi ve kültürel bir varlık olarak ayakta kalması lazım. Tarih önünde üzerimize düşeni yapmazsak vebal altında kalırız.

S.Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar