Kayseri’ye 20 kilometre uzaklıktaki ve 13. yüz yılda Seçuklular tarafından yaptırılan tarihi Çokgöz Köprüsü. Erkilet'in kuzeyinde bulunan köprü, buradan yapılan ulaşımlarda Kızılırmağı geçmek için kullanılmaktadır. Kitabesi silinmiştir.
Kayseri’ye 20 kilometre uzaklıktaki ve 13. yüz yılda Seçuklular tarafından yaptırılan tarihi Çokgöz Köprüsü, Yamula Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte sular altında kaldı. Baraj sularının normal şartlarda şubat ayında köprüyü su altında koyması planlanırken, kar yağışının Kayseri’de etkili olması nedeniyle sular kısa zamanda köprüyü kapatmaya başladı. Köprünün sular altında kalması birçok turisti üzdü. Köprünün su altında kalacağını duyan yerli ve yabancı turistler köprüye gelerek son bir defa hatıra fotoğrafı çektiriyor. Köprüyü etkisi altına alan sular ise eksi 20’yi bulan soğuk hava nedeniyle buz tuttu. Kızılırmak üzerindeki köprü, 15 gözden oluşurken tarih içinde zaman zaman bazı onarımlar gördü. En büyük gözlerinin arasındaki açıklık mesafesinin 12 metreyi bulan Çokgöz Köprüsü, adını bu gözlerin çokluğundan aldı. Daha sonra küçülerek devam eden gözlerin sıralaması ile uzanan köprü uzunluğu 131 metre, genişliği ise 5 metre 5 santimetre civarında oldu. Nehrin ana yatağı üzerine kurulan iki büyük gözün sağ ve solunda ikişer gözden sonraki açıklıklar büyük taşkınlarda çalışıyordu. Kalan 9 göz ise, kuru zamanlarda su baskınlarında geçidin emniyetini sağlıyordu. Köprüye 1965 yılında Karayolları tarafından onarım yapılırken, o zaman dezleri (iki taş arası sıva) yenilenirken, yıpranan kısımları betonlandı. Tarihi köprüye, 2000 yılının temmuz ayında Yunanlı turistlerin yöreye gelerek 4. gözün Boğazlıyan tarafına hac resmi yaptıkları biliniyor.
Fotoğraflar:Bünyamin,Burhanettin Akbaş
Burhanettin Akbaş'ın yorumu:Bu güzel Selçuklu eseri, Yamula Barajının suları altında duruyor. Baraj sularının altında kalan devasa bir tarihi abide... ne diyeyim, kader...
Yorumlar