Cıncıklı Cami (Çiğdelizâde Camii)



Çiğdelizade Hacı Ahmet Ağa tarafından 17. yüzyılda yaptırılmıştır. Cami büyük hasar gördüğü için Kayserili hayırsever H.İbrahim Karartaş tarafından 1985 yılında yeniden yaptırılmıştır.
Burhanettin AKBAŞ
Aslı 1664 yılında, adı Çiğdelizade Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Mimari eserler de organik bir canlı gibi olduğundan, yüzyıllar boyunca birkaç defa tamir görmüştür. Kendinden çok minaresiyle mesaj alan bu cami Kayseri merkezdeki çok sayıdaki camilerden sadece biridir. Sadece Kayseri merkezde yer alan Minber ya da Köşk minare adı verilen küçük minareleri konu alan kitap Kayseride daha önce yayınlanmış olup sayın İlhan Özkeçeci tarafından tez konusu olarak çalışılmıştır. Kaynağına inmek isteyenler bu kitaba baş vurabilirler. 1715 tamirinde doğu kapısı olduğu belirtilmesine rağmen olabildiğince aslına uygun olarak restore edilmiş bir camidir.
Çiğdelizade cami, mihrabındaki çini tabaklardan dolayı Cıncıklı diye bilinir. Şu anda bu tip tabaklar Çandır Camiinde vardır. 1649’da Kayseri’ye gelen Evliya Çelebi, Çiğdelizâde ve Hunat Camilerinin, cemaatinin bol olduğunu haber verir. 1715 tarihinde Çiğdeli Camisini tamir ettiren, camiyi vakfedenlerin soyundan gelen, Ayşe Hanım adında bir kadındır. "Tarihi Kayseride Kadının Adı" adlı eserimizde, bundan belgeleriyle bahsettik. Birkaç kere tamir edilen cami 1985 yılında, aslına uygun biçimde yeniden yaptırılmıştır. Mihrabındaki, modern Kütahya çinileriyle yazılmış Ayete’l Kürsî, mihrabı gibi yenidir. Mihrabın üstündeki sac levhada Kazım Hafız’ın hattıyla, “Fevelli vecheke şatra’l Mescidi’l Haram” âyeti yazılıdır. “Yüzünü Mescid’i Haram’a çevir” anlamındaki bu âyet, kıble değişikliğini ifade etmektedir. “Her bir yere yazılması gereken bir yazı vardır.” mantığından hareket ettiğimizde, "mihraba yazılması anlam taşıyan âyet" bu âyettir. "Kayseri'de Mimari Eserlerde Geçen Ayet ve Hadisler" adlı kitabımızda bunu belirtmiştik. Kayserinin eski kapılarından olan Sivas kapısı ve son yüzyılda yapılan Gübgüboğlu Konağı surun ve caminin dibindedir.
Dr.Mustafa Işık
Fotoğraflar:Serkan Erdoğan,Burhanettin Akbaş,Mehmet!

Yorumlar