Başakpınar-İsbile




Bugünkü ismi Başakpınar olan köy,Talas İlçesine bağlıdır.Gayr-i müslimlerle meskun olan köyde 1500 yılında 46h.,25c.,17m.,1 pir-i fani,2 abid (kul);1520 yılında ise 70h.,6 müslüman nüfus bulunuyordu.
Arpa,buğday.bağ ve bostan gibi ürünlerin yetiştirildiği köyde arıcılık ve hayvancılık da yapılmakta olup 1 tane de değirmen vardı.
Bu köyden çıkan sudan komşu köylerden Venk,Tevanusun,Germir ve Cırlavuk köyleri halkının iki nöbet su almak hakları olduğu hususunda ellerinde hüccet-i şer'iyye bulunduğuna dair kayıt vardır.
Köyün vergi hasılatı 1500'de 7.038 akçe,cizye olarak 2.314 akçe ; 1520 de ise 7.606 akçeydi.Bu köye tabi olan Kızılca İn (Kızılağıl)Mezrasının hasılatı 540 akçe ,Kemerliç (Kemer)Mezrasının 720 akçe ,Sebeş(?)Mezrasının ise 540 akçeydi.
KURULUŞ TARİHİ
Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak 1500-1520 yıllarındaki Tahrir defterindeki kayıtlarda envanter vardır. Yine tarihi İpek Yolu üzerindeki (Kayseri-Malatya Yolunun) 18.km sinde bulunan tarihi İSBİLE HANI Selçuklu eseri olarak yapıldığından ve bu han ismini köyün adından aldığından dolayı 700 yıllık bir tarihi olduğu sanılmaktadır. Bu han halen tarihi İpek Yolu kalıntıları üzerinde virane halde bulunmaktadır. Asırlar öncesinin kervan izlerini taşıyan İpek Yoluna paralel olarak Kayseriyi doğuya bağlayan devlet karayolu vardır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında İSBİR adında bir Ermeni buraya yerleşip bir çiftlik haline getirmiştir. Zamanla çiftlikte çalışan Türkler nüfus olarak çoğalmış, İsbir'in burayı terk etmesi sonucu yanaşma usulü çalışan Türkler Konya, Maraş ve Yozgat Çandır'dan akrabalarını getirerek üç sülaleden müteşekkil yeni İsbile Köyünü oluşturmuşlardır. O tarihten 1963 yılına kadar İsbile adıyla kalmıştır. 1963 Yılında çıkarılan yasayla ismi Başakpınar Köyü olarak tescil ettirilmiştir. 1977 Yılı Ekim seçimlerinde Belediye teşkilatı kurulmuş, Yıldıztepe, Gaziler ve Ufuk olarak üç mahalleye ayrılmıştır. Halen üç mahalle olarak devam etmektedir.

Yorumlar