Albert Gabriel ve "Kayseri Türk Anıtları"




Fransız mimar, restoratör ve sanat tarihçisi Albert Gabriel 1926’da İstanbul’a geldi ve uzun yıllar Türkiye’de kaldı. İstanbul Üniversitesi’nde arkeoloji ve sanat tarihi dersleri verdi, İstanbul ve Anadolu’daki Osmanlı yapıtlarını inceledi. Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulmasına öncülük etti, bu kurumun yöneticiliğini yaptı. Sanat tarihçilerimizin "Türk sanat tarihi araştırmalarının babası" diye adlandırdıkları Fransız ALBERT GABRIEL (1883-1972), Doğu Anadolumuzdan Konya'mıza, Bursa'mızdan Boğaziçi saraylarımıza kadar yüzlerce mimari eserimizin rölövesini çıkarmak için bir ömür boyu uğraştı. Gabriel’in Kayseri’de yaptığı çalışmalar “Kayseri Türk Anıtları” adıyla 1954 yılında yayınlandı. Gabriel Albert; "Kayseri Türk Anıtları" (Çev. Eleştiren Ahmet Akif Tüten ) Ank. 1954.
Albert Gabriel' in Les Monuments turcs d'Anatolie ve Voyages Archeologigues dans La Turgie Orientale adlı kitaplarının tamamına ulaşmak isterseniz Avusturya'da bir üniversitenin hazırlamış olduğu sitede görebilirsiniz. Sayfalar fotoğraf formatında hazırlanmış.
Les Monuments turcs d'Anatolie Vol I (Kayseri ve Niğde) http://rubens.anu.edu.au/raider6/books/gabriel_monuments/ Vol II (Amasya, Tokat ve Sivas) http://rubens.anu.edu.au/raider6/books/gabriel_monuments_2/ Voyages Archeologigues dans La Turgie Orientale (Dunaysır, Hasankeyf, Diyarbakır, Bitlis, Ahlat) http://rubens.anu.edu.au/raider6/books/gabriel_voyages/index.php?page=1

Yorumlar