Akkışla







TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI
Akkışla halkı, Orta Asya’dan göçebe olarak gelmiş, bugünkü ilçe sınırları içerisine yerleşmiştir. Kuruluş tarihi belli olmamakla beraber eldeki vesikalara göre 1804 yılında Kuzugüdenli namı ile ilçenin doğusundaki Hınzır dağı eteklerine 45 pare köy ile bir nahiye merkezi bulunmakta iken, bu gün iki kasaba ve beş pare köy kalmıştır. Daha evvel Sivas İline bağlı iken Kayseri’nin il olması ile birlikte Kayseri’ye bağlanmış ve bu arada da ilçe olarak Pınarbaşı(Aziziye) bağlı imiş, Bünyan’ın ilçe olması ile birlikte Bünyan İlçesine bağlanmış, bu durum 1987 gün ve 19507 Sayılı Resmi Gazete yayınlanarak 3392 sayılı kanunla Akkışla İlçesi olarak faaliyete geçmiştir. İlçemiz Akkışla adını kuzeyinde bulunan kayaların beyazlığından AK, hayvanların kış aylarında dışarında kalmasına müsait olduğu için KIŞLAK kelimesini birleştirerek adını almıştır. Akkışla İlçesi Kayseri İl’ine 80 km. uzaklıkta olup, doğusunda Pınarbaşı, batısında Sarıoğlan, Kuzeyinde Gemerek, güneyinde Pınarbaşı ve Bünyan İlçesi bulunmaktadır. İlçemiz merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1350 m.dir. Arazi itibarı ile toprakların % 60 kadarı dağlıktır. Bu dağlar derin vadiler ile yarılmıştır. Dağlar güney batıdan doğuya, kuzey batıdan doğu istikametine uzanmaktadır. Ayın zamanda dik ve sarp yer yer tatlı meyilli sırtlardan oluşmaktadır. İlçemiz sınırları içerisinden geçen Kesdoğan ve Acı su çayı Kızılırmak'a ulaşmaktadır. Karasal iklim özelliklerini taşır, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.
NÜFUS DURUMU :
2000 Yılı nüfus sayımına göre merkez nüfusu 3226’dır. Akkışla’da gençlerin geçimini temin edecek iş imkânı bulunmadığından son yıllarda Akkışla‘dan dışarıya büyük oranda göç olmaktadır. Bu durum Akkışla nüfusunun düşmesine neden olmaktadır. Akkışla’da faal nüfusun %65 kadarı ufak çaplı tarım ve hayvancılı ile uğraşmakta olup geriye kalan %35 i yurt içinde ve yurt dışında geçici ve kadrolu işçi, memur, esnaf ve çeşitli iş sektörlerinde çalışmaktadır. İlçe nüfusunun %90’ı okur-yazardır. Okur- yazar nüfusun % 38’i ilkokul mezunu, % 28’i ortaokul mezunu, %18’i lise mezunu , % 6’sı yüksek okul mezunudur. Son yıllarda yüksek okul mezunlarında gözle görülür bir artış görülmektedir Nüfusun %51 i kadın, %49 u erkektir.
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
İlçe nüfusunun % 96 okur- yazar olup, nüfusun % 38’i ilkokul, % 34’ü ortaokul, %18 ‘i lise ve %6 ‘sı yüksekokul mezunudur. Son yıllarda ilçe genelinde, yüksekokul mezunlarında gözle görülür bir artış olduğu gözlenmektedir. İlçeye bağlı Gömürgen kasabasında 1 adet Kütüphane mevcuttur. İlçe merkezinde Kütüphane olmayıp , açılması için gerekli çalışmalar devam etmektedir.

Yorumlar