Fotoğraflar: Burhanettin AKBAŞ ve Selim
Kayseri’nin Melikgazi İlçesine bağlı 3500 nüfuslu küçük bir ilçe olmasına rağmen, gerek Mimar Sinan’ın doğduğu yer olması, gerekse kasabada bulunan tarihi ve kültürel yapı dolayısıyla Kayseri’nin önemli merkezlerinden biri durumundadır. Kasabadaki ilk Hıristiyanlık dönemine ait olduğu bilinen yer altı şehri, hastaların dertlerine deva bulduklarını düşündükleri yer altı ocakları, Mimar Sinan’ın doğduğu ev , Agias Prokopis Kilisesi ve Mimarsinan Kültür Merkezi gibi tarihi mekanlar karşımıza çıkarken özellikle Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu’nun büyük gayretleriyle Ağırnas’tan Yunanistan’a göçen Ağırnaslılarla büyük buluşmanın adı olan Ağırnas Kültür ve Turizm Festivali ile kasaba Kayseri’deki en önemli turizm etkinliklerinden birini gerçekleştirmektedir.
SİNAN, AĞIRNAS’TA ÜÇ ÇEŞME YAPTI
SİNAN, AĞIRNAS’TA ÜÇ ÇEŞME YAPTI
Mimar Sinan 22 yaşına kadar kaldığı doğum yeri Ağırnas’ta kendi el emeği ile kasabanın 3 km uzağındaki suyu künklerle kasabaya getirmiş, kasabanın üç ayrı mahallesine üç ayrı çeşme yaptırarak bu suyu kasaba halkının hizmetine sunmuştur. Bunlardan Ağa Pınarı ve Sinan Pınarı hala ayakta iken bir tanesi yıkılmıştır.
SİNAN’IN DOĞDUĞU EV
Mimar Sinan’ın doğduğu ev ise Ağırnas Belediyesi tarafından satın alınarak Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve ilgili kurumların yardımlarıyla restore edilmektedir. Mimar Sinan’ın adına layık bir biçimde restorasyon işlemi tamamlanarak ziyarete açılacaktır.
AĞIRNAS KÜLTÜR MERKEZİ
Ağırnas Kültür Merkezi ise 1911 yılında Mustafa Ağırnaslı tarafından yaptırılmıştır. İlkokul olarak yaptırılan bu bina, ilkokulun başka bir yere taşınması ile birlikte kültür merkezi biçimine dönüştürülmüştür. Binada Mimar Sinan’ın eserlerinin yer aldığı fotoğraflar ve Mimar Sinan’la ilgili kitaplar yer almaktadır.
AĞIRNAS YER ALTI ŞEHRİ
Kasabanın Aşağı Pınar mevkiinde bulunan bu güne kadar gün yüzüne çıkarılamayan Yer altı Şehri de Başkan Osmanbaşoğlu’nun ciddi gayretleriyle ortaya çıkarılmıştır. Tarihi milattan önceki yıllara kadar uzanan yer altı şehri, ilk Hıristiyanlık dönemi eserlerinden kabul edilmektedir ve M.S.1-13. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılmaktadır.
AGİAS PROKOPİS KİLİSESİ
Agias Prokopis Kilisesi, 1857 yılında yapılmıştır. Bu güne kadar çeşitli tahribatlara uğramış olan kilise bir ara belediyenin deposu olarak kullanılmakta iken Başkan Osmanbaşoğlu tarafından boşaltılarak yeniden restorasyonuna girişilmiş ve kilisenin çevre düzenlemesi yaptırılmıştır. Kasabada bir kısmı yer altında bulunan Agii Anargiri adında bir kilise daha mevcuttur.
AĞIRNAS’TA BÜYÜK BULUŞMA
1924 yılında Ağırnas’tan Yunanistan’a göçmek durumunda kalan ve orada “Arkides” isimli bir köy kuran Ağırnaslılarla irtibat kurmayı başaran Başkan Osmanbaşoğlu, Ağırnas’a kendilerini davet etmiş ve 76 yıl sonra bu büyük buluşma gerçekleşmiştir. Ağınas’taki bu büyük buluşma ile birlikte başlayan Ağırnas Kültür ve Turizm Festivali, Türkiye ile Yunanistan arasında da dostluk köprüsü görevi görmeye başlamıştır. Özellikte 2000 yılındaki davete katılan Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Niko Farasapulos’un dediği gibi “Baba dostu düşman olmaz.” ilkesinden hareket edilmiş ve sevgi, barış ve hoşgörü içerisinde yüzlerce yıl birlikte yaşadıkları topraklarda bu büyük buluşma gerçekleştirilmiştir. Ata ocaklarında bıraktıkları evlerini ziyaret eden eski komşular, Ağırnas halkıyla halaylar çekip Gesi bağları türküsü söylemişlerdir. Agias Prokopis Kilisesinde ibadet eden bu insanlar, Ağırnas halkıyla kaynaşmış, özlemlerini gidermişler ve eski günlerini yad etmişlerdir.
Yorumlar